Blodige krigere og forfængelig skønhed

I dag er det den mest naturlige ting, at gå op i sit udseende, påklædning og personlige pleje. Skønhedsklinikker som Shje skyder op flere steder og tilbyder fx hudpleje og ansigtsbehandlinger i København. Men hvordan var det egentligt i gamle dage – altså, helt tilbage til dengang vi kaldte os vikinger?

Vi forbinder ofte vore forfædrende vikinger, som grove og brutale krigere, der vovede sig ud i verden på vilde togter, for at røve, plyndre, afbrænde og det der var værre. Vikinger var blodige stridsmænd der levede et hårdt liv, langt deroppe i det rå og barske nordlige Europa.

Dette var helt tilbage før år 1000 og ikke en tid man forestiller sig som hverken komfortabel eller med ret megen finesse i det daglige. Det har nok været småt med bekvemmeligheder, og man tænker at vikingerne har levet levet under så barske forhold, at familierne sikkert havde nok at gøre med at holde sig varme og få tilstrækkeligt med føde til at overleve. Man tænker også, at deres hygiejniske og sanitære forhold sikkert har været ret så tvivlsomme.

 

De pyntesyge vikinger

Men nu er der gjort en del arkæologiske fund, der alle synes at pege på, at vikingerne både var renlige og gik særdeles højt op i deres udseende. Noget tyder endda på, at de var direkte forfængelige.
Det er fund fra udgravninger i de gamle bosteder, der viser at vikingerne havde masser af remedier beregnet til personlig pleje. Det har været effekter som kamme udskåret af knogler, små redskaber som skeer og pincetter til rengøring og pleje af ører og hud samt små, personlige vaskekar som vikingerne tilsyneladende havde med sig overalt. Det vides også, at det både var mænd og kvinder der gik op i den personlige hygiejne.

Man har også fundet beviser på at der blev brugt aromatiske blomster og urter, som frembragte en fin og rensende duft. De blev knust og blandet til duftende olier, der blev benyttet til pleje af hud og hår. Der er også tegn på, at der blev benyttet plantelægemidler og fx nødder, der blev knust og mixet med voks eller smør, for så at blive brugt til blødgørende cremer eller olier der havde en beroligende virkning.

Man kan også blive overrasket over, at vikingerne faktisk var meget velklædte og tilsyneladende gik højt op i hvordan deres tøj og beklædningsgenstande så ud. Man har fundet tøjstykker og klæder der både var farvestrålende og sirligt udformet i deres design. Ligeledes har man gjort store fund af smykker, der alle har været personlige smykker, udformet til at kunne pynte sig.

Det er muligt at vikingerne har været så veltrimmede og fint udsmykkede for at kunne vise deres sociale status og magt – i alt fald har de med sikkerhed været en del mere forfængelige og velplejede end mange af os går rundt og tror.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *